QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

22 січня – День Соборності України

22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об’єднання в цей день Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хуст. За 20 років перебування краю у складі Чехословаччини це була наймасовіша  демонстрація українців — понад 30 тис. осіб.
У 71-шу річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг” як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала одним зі свідчень того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці комуністичної партії.
Незалежність і соборність є запорукою виживання Української державності. Втрата Україною незалежності у результаті більшовицької окупації у довготерміновій перспективі призвела до мільйонних втрат від Голодомору, репресій та війн.
Сьогодні бійці в зоні АТО так само відстоюють не лише незалежність, а й соборність України, як і їхні попередники майже 100 років тому. Важливо проаналізувати і врахувати помилки минулого: брак національної єдності на початку ХХ ст., брак досвіду і містечковість інтересів тодішніх українських керманичів призвели до втрати української державності.

Підбірка тематичних постерів, присвячених Дню Соборності України, можна переглянути за посиланням:

https://www.facebook.com/olexrada.kr/photos/pcb.335832778411356/335832688411365/