QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

До уваги отримувачів житлових субсидій

За інформацією управління соцзахисту житлова субсидія на опалювальний період буде розрахована в автоматичному режимі майже для 12 тисяч домогосподарств,  які отримували її в минулому сезоні, у яких відсутні борги за житлово-комунальні послуги та не відбулося змін у складі сім’ї.

Звернутись із заявою та декларацією до ЦНАПу (пр. Соборний, 59), через Єдиний веб-портал державних послуг «Дія» протягом жовтня – листопада 2022 року для надання субсидії можуть:

  • власники домогосподарств, що відключилися від централізованого теплопостачання та перешли альтернативне опалення;
  • у кого були борги за житлово-комунальні послуги і є документальне підтвердження сплати боргу або укладено договір реструктуризації;
  • ті, хто ще не користувалися житловою субсидією.

Внутрішньо переміщені громадяни мають право вибору: продовжувати отримувати житлову субсидію за місцем реєстрації або звернутись за призначенням житлової субсидії за місцем тимчасового проживання (без обов’язкового договору оренди житлового приміщення), де вони користуються житлово-комунальними послугами. Для призначення субсидії їм необхідно звернутись до ЦНАПу з паспортом, ідентифікаційним кодом та довідкою внутрішньо переміщеної особи.

Житлова субсидія в опалювальний період розраховується на весь період з урахуванням послуги опалення житлового приміщення (незалежно від виду опалення).

Кількість одержувачів субсидії у зимовий період суттєво зростає, так як на розмір субсидії впливають два фактори: доходи членів сім’ї домогосподарства за І півріччя 2022 року (для непрацюючих пенсіонерів – розмір пенсії за березень поточного року) та розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм споживання.

Перед початком опалювального періоду Урядом прийнято ряд запобіжних заходів, в тому числі й для можливості захисту найбільш уразливих верств населення у зв’язку з воєнним станом.

Так, пом’якшено умови призначення житлових субсидій для осіб:

  •  родини яких перебувають за кордоном та не мають доходів – ця інформація зазначається в декларації про доходи з обов’язковим зазначенням серії та номеру паспорта, свідоцтва про народження дітей, ІПН;
  •  якщо людина, яка користується житловою субсидією, була звільнена з роботи в період військового стану і перебуває на обліку у Державній службі зайнятості як безробітна, то до середньомісячного доходу такої особи враховується не отримана ним заробітна плата, а розмір призначеної допомоги по безробіттю;
  •  якщо у власності сім’ї є більш, ніж одне житлове приміщення, при умові, якщо друге житлове приміщення знаходиться у гуртожитку та житла на правах спільної або часткової власності; розташованого в сільській місцевості, селищах міського типу, на тимчасово окупованій території; на яке оформлено спадщину за умови, що жодне із житлових приміщень не здається в оренду, що підтверджується актом обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства;
  • отриманого дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, особою з їх числа за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Функції з призначення та виплати житлової субсидії були покладені на органи соціального захисту населення, а відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року № 1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу  Пенсійним фондом України»  змінюється механізм виплати житлових субсидій та пільг: із 1 жовтня виплата провадиться органами Пенсійного фонду України, а з 1 грудня  призначення житлових субсидій та пільг буде здійснюватись органами Пенсійного фонду.

При цьому, умови надання субсидій та пільг залишаються без суттєвих змін, а змінюється лише орган, який буде призначати і виплачувати кошти адресної допомоги найбільш вразливим верствам населення.