Олександрійське управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області оприлюднило правила збирання та споживання грибів. Відповідно до них:
• найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
• не купуйте гриби на стихійних ринках;
• уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
• збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
• не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
• не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
• не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає –віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
• не куштуйте сирі гриби;
• удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;
• готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
• варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
• зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювання;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
Помітили хоча б один симптом? Негайно звертайтеся до лікаря!
Перша допомога в разі отруєння грибами
• терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтеся постільного режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Методи лікування залежіть від виду гриба, що спричинив отруєння. Тому обов’язково звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.