QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Дикорослі гриби можуть забрати життя

Олександрійське управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області оприлюднило правила збирання та споживання грибів. Відповідно до них:

•        найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

•        не купуйте гриби на стихійних ринках;

•        уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

•        збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;

•        не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;

•        не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

•        не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає –віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;

•        не куштуйте сирі гриби;

•        удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;

•        готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

•        варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

•        зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

•        нудота;

•        блювання;

•        різкий біль у животі;

•        діарея;

•        запаморочення;

•        підвищення температури тіла;

•        зниження пульсу;

•        задуха;

•        судоми;

•        відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

•        марення, поява галюцинацій.

Помітили хоча б один симптом? Негайно звертайтеся до лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами

•        терміново телефонуйте до «швидкої» – загальний номер 103;

•        промийте шлунок простою водою;

•        дотримуйтеся постільного режиму;

•        пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

•        прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Методи лікування залежіть від виду гриба, що спричинив отруєння. Тому обов’язково звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.