QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Головківську кулінарну традицію показали у фільмі «Тісто»

Про різдвяне  печиво «коники» і «барині», яке більше століття тому випікали і продовжують готувати в селі Головківка, показали у фільмі «Тісто».

Кінострічка присвячена хлібній культурі України. Шеф-кухарі Володимир Ярославський й Ольга Мартиновська зібрали в кулінарно-кінематографічному проєкті найкращі, найціннійші, найсмачніші, найдивовижніші історії, які знайшли, мандруючи від Закарпаття до Слобожанщини.

Презентацію фільму провели 14 червня в Олександрії у кінотеатрі «BlockBuster». Серед глядачів фільму були герої зйомок, люди, завдяки яким зберігається й поширюється місцева традиція випікання й дарування «коників» та «баринь».

Про випікання особливого різдвяного печива  вперше показали у грудні 2023 року на сторінці проєкту «Вдома», записавши відеоролик із жителькою села Головківка – Катериною Чайкою. Бабуся багато років робила таку випічку. На жаль, Катерини Чайки вже немає серед живих. Але живою залишилася традиція, яку вона передала онуці Олені Нагорній. Саме вона взяла участь у зйомках фільму і поділилась рецептом різдвяних смаколиків.

Загалом, у фільмі «Тісто» показали майже два десятки епізодів з різних куточків України про автентичні страви з борошна та розповіли про людей, які популяризують українську кулінарну культуру. Це і кременчуцькі вергуни, і полтавські галушки, і донбаські паски, й опішнянська качана каша, і дрогобицькі пляцки та багато інших страв.