QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрійські бібліотеки у віртуальному та реальному форматах

Віртуальне середовище міських бібліотек допомагає бібліотечним фахівцям створювати продукти, які є рецептами нового сприйняття бібліотек у громаді. Активно ведуться 29 систематичних відео-рубрик на сторінці ЦБС у соцмережі «Фейсбук» https://www.facebook.com/%20-120959924671212/, на сторінках бібліотек-філій, на каналі ЦБС на YouTube: https://www.youtube.com/user/library2011p/.
Фахівці центральної міської бібліотеки в рубриці «Гордість Олександрії» пропонують познайомитися або пригадати відомих земляків-ювілярів. Наприклад, минулого тижня рубрика розповідала про Семена Миколайовича Волощука, який пропрацював чверть століття генеральним директором спільного радянсько-німецького акціонерного товариства «Вісмут» на території Німецької Демократичної Республіки.
Віртуальний експрес-тайм з медіаграмотності «Я знаю, бо перевіряю!» – це відеоролики, створені самими бібліотекарями, які публікуються щотижня та допомагають користувачам не потрапити на гачок фейків. Останній випуск – корисна відео-презентація від бібліотекарів «Сучасний фольклор і медіаграмотність». Адже користувачі соцмереж нині швидко реагують на події, що відбуваються в Україні, миттєво створюють та поширюють фотожаби та меми про них. Тож маємо своєрідний сучасний фольклор. Його персонажі не вигадані, а справжні, їхні вислови та обмовки швидко стають афоризмами. Бібліотекарі зауважили: додаючи у поле медіаграмотності фольклор, можна розробити інструмент протидії маніпуляціям та інформаційним війнам, більш дієвий за вже існуючі.
Віртуальна рубрика «Книги-ювіляри 2021» нагадує коротким відеороликом про відомі книги, які є ювілярами саме цього року.
«Книга + кава = затишний вікенд» щотижня запрошує до знайомства з книгами, які надійшли до фондів завдяки участі центральної міської бібліотеки в Програмі поповнення бібліотечних фондів від Українського інституту книги.
«Бібліотечний всеобуч» від фахівців бібліотеки-філії №10 двічі на місяць у вигляді відеороликів роблять міні-огляди корисних програм для навчання чи дозвілля. Останній випуск розповідав про безкоштовний мобільний додаток Sharzam, який здійснює пошук інформації про будь-яку музичну композицію, пісню та виконавця.
«Бібліотечні лайфхаки», створені бібліотекарями філії № 10, стають у нагоді тим, хто, наприклад, швидко хоче зрозуміти, як найкраще написати переказ тексту або есе.
Рубрика від бібліотеки для юнацтва «Карантин без стресу» – це цикл відео-консультацій та порад від спеціалістів, які вкрай необхідні членам нашої громади в період пандемії COVID-19. Вони націлені на покращення психологічного стану олександрійців, створення комфортної та позитивної атмосфери в період карантину.
А відео-рубрики від цієї ж бібліотеки «Книго-брейк», «Книжковий тренд» та «Поетичний релакс» популяризують найсучасніші, найцікавіші, найкорисніші видання, що захоплюють, інтригують та закликають до читання. Користувачі Фейсбуку мають можливість не тільки ознайомитись із запропонованими книгами, а й подумати, відгадуючи «бібліо-загадки» за підказками.
Активно працює і рубрика #читачі_рекомендують та «Юнацька бібліотека в ТікТоці: @biblioteka_dla_yunatstva», в яких бібліотека популяризує не тільки книги, але й свою діяльність.
Віртуальний релакс-time «Zoo-цікавинки» від фахівців центральної міської бібліотеки для дітей користується великою популярністю у малечі. Цікаві відео про тваринний світ, особливо про мешканців бібліотечного міні-зоопарку, додають нових знань та урізноманітнюють дозвілля дітей.
«Оповідки від Богдана» – відеоролики, в яких бібліотекар центральної міської бібліотеки для дітей Богдан Тобілевич розповідає дітям багато цікавого про рідну мову, Батьківщину, історію книги тощо.
Таким чином, адаптуючись до нових викликів суспільства, піклуючись про здоров᾽я своїх користувачів у період коронавірусної інфекції, олександрійські бібліотеки активно використовують нові формати спілкування в системі соціальних комунікацій.