QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Олександрійці вшанували пам’ять жертв розстрілів у Бабиному Яру

Сьогодні, 29 вересня, виповнюються 81-ші роковини однієї з найтрагічніших сторінок  в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення нацистами в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

Бабин Яр є одним із символів Голокосту не лише в Україні, а й в усьому світі.

В Олександрії з нагоди цієї скорботної дати відбувся захід біля пам’ятного знаку жертвам фашистської окупації в 1941-1943 роках.

Вшанувати пам’ять єврейського населення, яке проживало у нашому місті і було знищене у часи окупації, прийшли секретар міської ради Вікторія Косяк, заступник міського голови Юрій Шклярук, представники міської ради, депутатського корпусу, громадських організацій, жителі міста.

Під час заходу фахівець музейного центру ім. Худякової А.Ф. розповіла присутнім про ті страшні події та історичні факти.

Масові розстріли у Бабиному Яру розпочалися одразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися до листопада 1943 року.

Найтрагічнішими стали 29-30 вересня 1941 року, коли було вбито майже 34 тисячі євреїв – жителів Києва.

Загалом, за два роки окупації, за різними оцінками істориків, було знищено до 100 тисяч людей: євреїв, ромів, військовополонених, пацієнтів психіатричної лікарі, українських націоналістів та інших категорій населення.

     Єврейське населення підлягало систематичному винищенню по всій окупованій нацистами території. Не обійшла ця масова трагедія і наш край. Нацистська окупація міста Олександрії тривала з 6 серпня 1941 до 6 грудня 1943 року. Уже 19 вересня 1941 року в місті було розстріляно 463 єврея.

    За час окупації Олександрії було знищено практично все єврейське населення міста. Врятувались одиниці. В акті розслідування нацистських злодіянь в м. Олександрії зазначено: “…лише в місті знищили єврейського населення 2 572 чол., яких групами виводили, били кілками з цвяхами, а потім добивали прикладами та пристрілювали, а також закатовували живцем». Євреїв – дітей, старих, жінок – вели колонами до тиру, який знаходився на розі вулиць Луначарського і Калініна (теперішні вул. Софіївська та Братська), біля санстанції, і розстрілювали. Поранених закопували живими. Тут  розстрілювали не лише євреїв, але й радянських активістів. 

Також перед присутніми виступив голова Олександрійської єврейської громади Олександр Пирогов.

Учасники заходу вшанували пам’ять жертв розстрілів під час окупації 1941-1943 років та  поклали квіти до пам’ятного знаку.