QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Пам’ять – шлях до спасіння: в Олександрійській громаді згадали жертв Голокосту

27 січня олександрійці вшанували пам’ять жертв Голокосту і поклали квіти до меморіального знаку, що розташований біля міської санстанції. За свідченнями історичних документів та за спогадами очевидців тих страшних подій саме у цьому районі розстріляли 2 572 євреїв під час фашистської окупації у 1941-1943 роках.

На заході були присутні керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Завалій, голова Олександрійської єврейської громади Олександр Пирогов, донька Володимира Чорновола – останнього Праведника народів світу, який проживав на Кіровоградщині, – Наталія Кузик, представники єврейської общини, працівники бюджетної сфери, журналісти та інші жителі громади.

Під час зібрання звучали слова жалю, скорботи та співчуття за загиблими. Адже лише за офіційними даними з 1941 по 1945 роки на українських землях загинуло близько 2 млн євреїв. В Олександрії була знищена фактично вся єврейська спільнота, врятувалися одиниці. Загалом, Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення.  

Вшанувавши померлих хвилиною мовчання, присутні поклали квіти до меморіального знаку.