QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Подаруйте дитині родину: які є форми виховання, пільги та куди звертатися

Існує декілька традиційних форм прийняття дитини на виховання у сім’ю, серед яких усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я і дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в її інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

Встановлення опіки та піклування – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів.

Прийомна сім’я – це сім’я, в яку на спільне проживання та виховання беруть від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти живуть у такій сім’ї до досягнення ними повноліття або 23 років, якщо вони навчаються.

Дитячий будинок сімейного типу формується і діє за таким же принципом з різницею, що в сім’ю може бути влаштовано від 5 до10 дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

У прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу діти не позбавляються свого статусу, за ними залишаються всі пільги, а їхнє утримання в сім’ї фінансується державою.

Допомога становить 2,5 прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку: на сьогодні це 6 408 гривень – на дітей до 6 років і 7 990 гривень – на дітей від 6 до 18 років. Розмір грошового забезпечення прийомних батьків і батьків-вихователів встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи (3 028 гривень) на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину. За батьків-вихователів і прийомних батьків сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

– Найбільшою цінністю кожної нації є діти – її майбутнє. Одним із найблагородніших вчинків людини є захист і виховання дітей, які з тих чи інших причин залишилися без батьківського піклування – коментують у міському центрі соціальних служб.

Якщо ви прагнете подарувати родинний затишок дитині-сироті, звертайтеся до Служби у справах дітей або Олександрійського міського центру соціальних служб за адресою: пр. Соборний, 59 (міська рада), телефони: (05235) 7-07-15; (096) 087-14-04; (066) 421-10-24.