QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Секретар міської ради Вікторія Косяк вручила відзнаки воїнам-афганцям

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Адже цього дня у 1989 році останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез Демократичної Республіки Афганістан.
Кожен четвертий із 620 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, і кожен четвертий із тих, хто не повернувся із Афганістану, – українець.
Із Олександрії в Демократичну Республіку Афганістан першою була направлена ескадрилья підполковника Олега Кучеренка з 51-го окремого гвардійського авіаційного полку на вертольотах МІ-8.
Бойовий шлях у Афганістані пройшли 668 солдат, мобілізованих з Олександрії та Олександрійського району, та 547 військовослужбовців 51-го окремого гвардійського авіаційного полку. Із них 26 військових живими не повернулися додому.
Напередодні цієї пам’ятної дати 14 лютого в музейному центрі відбулася зустріч «Пам’ять наповнює нас сенсом життя» та презентація другої частини книги Олександра Піщанського «Крепче стали, сильнее огня. 1979-1989».
У заході взяли участь секретар міської ради Вікторія Косяк, заступник голови районної державної адніністрації Роман Домбровський, учасники бойових дій в Афганістані у 1979-1989 років, представники військової частини №2269 та Олександрійського об’єднаного міського територіального центру комплектування і соціальної підтримки.
На початку до ветеранів-афганців звернулася секретар міської ради Вікторія Косяк, яка зазначила: «Вам довелося пройти нелегкий шлях, адже на тій війні ви залишили частину своєї душі і з гідністю виконали свій інтернаціональний обов’язок. Сьогодні хочу висловити щиру вдячність військовим, які на Сході нашої країни боронять суверенітет, захищають Україну і дають нам змогу жити в мирі».
Від імені міського голови Сергія Кузьменка секретар міської ради Вікторія Косяк побажала ветеранам міцного здоров’я, злагоди, благополуччя в родинах і головне – мирного неба над головою.
З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення військ із Республіки Афганістан Вікторія Косяк вручила Грамоти Олексанрійської міської ради Звєрєвщикову Євгену Володимировичу, Піщанському Олександру Івановичу та Прожозі Олександру Миколайовичу.
Подяки міського голови оголошені Буднику Анатолію Михайловичу, Буднику Григорію Никоноровичу, Зінченку Андрію Анатолійовичу, Петренку Олександру Олексійовичу, Рижову Оленксандру Вододимировичу та Соколову Олегу Валентиновичу.
Також ветеранам-афганцями були вручені подяки голови районної державної адіміністрації.
Голова ГО «Олександрійські воїни-інтернаціоналісти «Солдати в Афгані» Євген Звєрєвщиков нагородив медалями Української спілки ветеранів Афаністану Олександра Івановича Піщанського та Олександра Миколайовича Прожогу.
Після нагородження відбулася презентація другої частини книги «Крепче стали, сильнее огня. 1979-1989». Олександр Піщанський ознайомив присутніх із виданням, у якому він розкриває роль 51-го вертолітного полку в миротворчій операції під час Афганської війни, подвиги наших земляків та випробування, які довелося пройти військовим.
По завершенню презентації автор вручив у подарунок ветеранам-афганцям видання своєї книги.