QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Що треба знати про протидію торгівлі людьми

Проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення рф на територію України. Жінки та діти, які змушені покинути Україну, стикаються з ризиками торгівлі людьми. Водночас і чоловіки, які залишаються всередині країни, також можуть стати здобиччю торговців людьми.

Торгівля людьми може набувати безліч різних ганебних форм: сексуальна експлуатація, примушування до проституції; використання у порнобізнесі; трудова експлуатація; примусове жебрацтво; примусове втягнення у злочинну діяльність; торгівля людьми з метою вилучення органів тощо. Однією з яких є трудове рабство – грубе порушенням прав людини і прав працівника. Свобода від примусової праці – одне з основних трудових прав, яке інспектори праці заохочують та захищають.

Предметом торгівлі людьми може бути будь-яка особа, незалежно від статі та віку. Чоловіки – з метою експлуатації в праці, діти – з метою використання у жебрацтві, жінки – для сексуального рабства, будь-які особи – для вилучення і трансплантації органів.

Акцентуємо увагу на тому, що якщо Ви або Ваші знайомі вирішили поїхати за кордон, пам’ятайте наступні рекомендації:

  • тримайтесь по двоє або троє;
  • не сідайте до автомобілів поодинці, запишіть номерні знаки авто, котрим їдете;
  • в жодному разі не віддавайте свої документи;
  • зробіть копії важливих документів і надішліть їх на свою електронну пошту;
  • довіряй свої документи лише працівникам прикордонної служби та поліції;
  • не погоджуйся на неофіційну роботу;
  • повідомте рідним докладну інформацію про місце свого перебування та розкажіть про подробиці роботи;
  • у підозрілих ситуаціях звертайтеся до поліції або прикордонників тощо.

Якщо у громадянина забирали паспорт чи інші документи; залякували, били, ґвалтували, знущалися; контролювали, обмежували свободу пересування та спілкування; використовували працю і не оплачували; силою примушували виконувати роботу; не дозволяли повернутись додому; працедавець заплатив за нього і ці кошти він повинен був відпрацювати –  він постраждав від злочину, пов’язаного з торгівлею людьми!

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» постраждалий, якому встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

– інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеною мовою, якою володіє така особа;

– медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;

– тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв’язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;

– відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;

– одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

– допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.

Будьте обачні та не піддавайтеся на маніпуляції!

В період з 29 квітня по 26 липня фахівці Міжрегіонального управління беруть участь у проведенні цільових заходів під умовною назвою «Мігрант» з метою запобігання та протидії нелегальній міграції та іншим порушенням законодавства України в міграційній сфері, Меморандуму про співробітництво та партнерство між Державною службою України з питань праці та Державною міграційною службою України.