QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Щороку День матері відзначають у другу неділю травня. Цьогоріч свято припадає на 9 травня

Вважається, що це свято – одне з найдавніших в історії людства, і походить від давньогрецького культу матері. Тоді греки, звичайно, вітали не своїх матерів, а скоріше поклонялися материнському божеству. Але з плином часу і трансформацією людського світогляду свято ставало все більш «земним». Містерії, присвячені культу відповідних богинь, проходили навесні у багатьох країнах.
Починаючи з 17 століття щорічно англійці влаштовували торжество на честь матері кожну четверту неділю Великого посту.
Однак вважається, що ідея узаконити це свято належить двом американкам: Джулії Уорд, яка опублікувала в 1872 році прокламацію Дня матері, а також Ганні Джарвіс, яка в 1907 році написала лист політикам із проханням вивести святкування на державний рівень.
В Україні День матері вперше відзначили у 1928 році за ініціативи Союзу Українок Канади. У 1939 святкування цього дня заборонила радянська влада, і тільки у 90-х його знову почали відзначати після указу Президента України.
Як правило, цього дня матусь і бабусь вітають та вручають символічні подарунки. Родини збираються разом, щоб подякувати своїй найріднішій людині за все і присвятити їй час.