QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Школи працюватимуть за новим санітарним регламентом

Із початком 2021 року в силу вступив новий Санітарний регламент, розроблений і затверджений наказом Міністерством охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205. Документ містить сучасні вимоги до організації освітнього процесу, роботи з технічними засобами навчання, вимоги до самих навчальних приміщень та їх обладнання, сучасних меблів-трансформерів, організації шкільного харчування, питного режиму учнів та організації навчально-виховного процесу для учнів із особливими освітніми потребами.
Згідно з новим Санітарним регламентом у школах:
‐ забезпечується підвезення учнів, які проживають від закладу освіти на відстані понад 2 км у порядку, визначеним засновником закладу освіти відповідно до законодавства;
‐ навчальні приміщення для учнів 1-4 класів повинні розміщуватися окремо від навчальних приміщень учнів 5-11 (12) класів;
‐ враховані умови для перебування учнів із особливими освітніми потребами;
‐ розроблені вимоги до облаштування кабінетів інформатики та/або комп’ютерних класів із сучасним технічним обладнанням та вимоги до робочих місць учнів;
‐ дозволяється дротове та/або бездротове підключення до мережі Інтернет;
‐ заклади освіти повинні мати централізовану або автономну систему теплопостачання, яка забезпечує оптимальні показники мікроклімату.
‐ заклади освіти обладнуються інженерними мережами господарсько-питного водопостачання, мережами каналізації, водостоку, опалення, вентиляції.
Також згідно з новими правилами в закладах освіти необхідно обов’язково передбачити внутрішні санітарні вузли з підведенням до умивальників холодної та гарячої проточної води з облаштуванням диспенсерів з паперовими рушниками (або електрорушників) та рідкого мила.
У санітарних вузлах для учнів (окремих для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу освіти, варто передбачати спеціально обладнану кабіну для використання її людьми з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на візку, за допомогою милиць чи інших засобів. Окремий санітарний вузол для педагогічних працівників та інших учасників освітнього процесу, окрім учнів.
Документ визначає норми повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, забрудненості повітря класних приміщень, якості та безпечності води, що використовується у закладі.
Чимало нововведень стосуються організації харчування та пиття учнів. Зокрема, забороняється продавати у шкільних буфетах та шкільних автоматах чіпси, сухарики, попкорн, деякі солодощі, ковбасні, рибні продукти промислового та кулінарного виробництва та інші харчові продукти і вироби. Надано перелік та вимоги до продуктів, що дозволено використовувати, реалізувати у шкільних буфетах, автоматах та готувати на харчоблоках закладів освіти.
Також нововведення стосуються дітей з особливими потребами та тих, хто має непереносимість лактози і глютену (якщо є довідка від сімейного лікаря чи педіатра). Питання харчування дітей у школах висвітлено з урахуванням сучасних медичних, навчально-освітніх та гігієнічних вимог та вимог дитячого організму.
Санітарним регламентом підвищена відповідальність саме засновника та керівника закладу освіти з дотримання вимог, викладених у документі.

Більш детально із текстом документу можна ознайомитися за посиланням.