QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Соціальний захист ліквідаторів Чорнобильської катастрофи

Сьогодні в Олександрії проживає 1039 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Серед них 749 безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1986-1990 роках.
У межах забезпечення фінансування в 2020 році всі постраждалі громадяни, зокрема і ліквідатори, користувалися передбаченими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пільгами, компенсаціями і допомогами.
Соціальний захист даної категорії населення здійснювався управлінням праці та соціального захисту населення Олександрійської міської ради за такими програмами:
– санаторно-курортне лікування та оздоровлення;
– щомісячна грошова компенсація часткової вартості продуктів харчування громадянам, що належать до І та ІІ категорій;
– виплата грошової компенсації сім’ям з дітьми, які не харчуються в навчальних закладах;
– пільги на медичне обслуговування громадян (безплатний відпуск ліків за пільговими рецептами та пільгове зубопротезування);
– щорічна допомога на оздоровлення та одноразові компенсації ліквідаторам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і сім’ям, що втратили годувальника із числа ліквідаторів;
– оплата щорічної додаткової відпустки громадянам строком на 16 календарних днів та виплата підвищеної стипендії учням та студентам.
На виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2020 році державним бюджетом передбачено близько 2122 тис грн, обласним (медичне забезпечення) – 304 тис. грн.
За рахунок коштів міського бюджету до Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, який щороку відзначається 26 квітня, надана грошова допомога вдовам померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, на загальну суму близько 62 тис. грн.
Також за рахунок коштів міського бюджету з початку року санаторно-курортним оздоровленням забезпечено 10 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
Окрема варто зауважити, що до 1 січня 2022 року згідно з постановою Кабінету Міністрів України продовжено термін проведення заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Таке посвідчення нового зразка гарантує право громадянам користуватися пільгами та компенсаціями відповідно до норм чинного законодавства.