QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Стань патронатним вихователем – зміни життя дитини

Для надання послуги патронату Олександрійський міський центр соціальних служб запрошує сім’ї, які готові доглядати за дітьми, що потребують захисту. Гарантовані: заробітна плата, кошти на виховання дитини та комплексна професійна підтримка.
Наразі порядок запровадження та організації функціонування сім’ї патронатного вихователя, надання послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах, регламентується постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» від 20 серпня 2021 року № 893.
Згідно з нормативними документами патронат – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її біологічними батьками складних життєвих обставин (матеріально-побутових проблем, шкідливих звичок тощо).
Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має повнолітнього члена сім’ї, готового бути добровільним помічником, та належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання.
Кандидатом у патронатні вихователі не можуть бути особи, які виховують власних дітей віком до чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності; є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем; обмежені у дієздатності; визнані недієздатними; позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах; мають судимість; зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері; за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду.
Сім’я кандидатів у патронатні вихователі зобов’язана зібрати та надати службі у справах дітей відповідний пакет документів, а також пройти спеціальне навчання на базі регіонального центру соціальних служб.
До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Оптимальний термін перебування дитини в патронатній сім’ї визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.
Патронатний вихователь є членом міждисциплінарної команди, до якої також входять спеціалісти служби у справах дітей, центру соціальних служб, медичних та освітніх закладів. Команда фахівців надає комплекс послуг і дитині, і її сім’ї для того, щоб виправити складну ситуацію в родині і повернути туди дитину, попередивши тим самим соціальне сирітство.
За надання послуг сімейного патронату патронатний вихователь щомісяця отримує винагороду у розмірі 5 прожиткових мінімумів (на даний час ця сума складає
11895 грн) та соціальну допомогу на утримання і виховання дитини в розмірі 2,5 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (від 0 до 6 років – 5033 грн, від 6 до 18 років – 6275 грн).
Аби дізнатись більше про запровадження патронату або стати патронатними вихователями, можна звертатись до Олександрійського міського центру соціальних служб за адресою: пр. Соборний, 59 каб. 406 (міська рада), контактний телефон: 7-23-88.