QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Робота місцевого самоврядування в умовах воєнного часу

Місцеве самоврядування сьогодні – найближча до людей і їхніх турбот владна організація. А День місцевого самоврядування – це вагомий привід для розмови. Хоча б тому, що реалії сьогодення такі, що лише спільними зусиллями можна вистояти у війні, побудувати Українську державу європейського зразка. Країна поруч з економічними реформами потребує і подальшого розвитку органів місцевого самоврядування. За такими змінами – майбутнє держави. Тому й надалі залишаються актуальними питання вдосконалення та розширення повноважень самоврядних органів, посилення їх здатності активно долучатися до управління регіональними і державними справами. Про це наша розмова сьогодні з секретарем Олександрійської міської ради Вікторією Косяк. Це буде такий собі невеликий огляд роботи влади міста її нинішньої каденції з розвитку органів місцевого самоврядування та становлення  громадянського суспільства.

Усі два роки восьмого скликання депутати Олександрійської міської ради працювали у звичайному режимі. Незважаючи на те, що 2021 рік зустрів нас масовою проблемою з коронавірусом, всі важливі рішення приймалися на сесіях міської ради, навіть в умовах карантинних обмежень. А 2022 рік Україна, на жаль, живе в умовах кровопролитної війни. Проте, депутати беруть активну участь у житті громади, систематично відвідують сесії. Це дає підстави говорити, що міська рада працює продуктивно, в тому числі – й над самовдосконаленням. Підтвердженням цього є, наприклад, прийняття минулого року такого важливого документа, як статут Олександрійської територіальної громади з урахуванням усіх пропозицій та адаптованим до потреб громади. Так само, як Конституція для держави, статут є основним документом на місцевому рівні.

Сила влади – у її підтримці громадою

На сьогодні в міській раді працюють такі дорадчі органи, як громадська рада, молодіжна рада і молодіжний парламент, які також виконують свою роботу за визначеними напрямками. До речі, громадська рада обиралася у складі 35-ти осіб терміном на два роки, але чи доречно зараз в умовах воєнного стану проводити її переобрання, – це питання ми зараз з`ясовуємо на відповідних рівнях. А на даний час громадською радою проведено 8 засідань з розглядом питань різноманітних напрямків – культури, благоустрою, житлово-комунальної сфери та інших – всього 29 питань.

Також активно діє Олександрійський молодіжний парламент, утворений ще у 2016 році рішенням міської ради і він є представницьким органом. До його складу входять учні старших класів загальноосвітніх закладів та студенти І-ІІІ курсів, – більше 35-ти депутатів. Слід відзначити, що це дуже активна частина суспільства: не зважаючи на свій юний вік, парламентарі подають стільки проєктів і пропозицій, що нудьгувати не доводиться нікому. І ці проєкти  «інфантильними» чи легковажними ніяк не назвеш. Наприклад, один з проєктів передбачав співпрацю з усіма організаціями, дотичними до проблем родин дітей з особливими потребами. А коли з початком війни ці проблеми дуже поглибилися і загострилися, то ці молоді люди показали себе як справжні дорослі патріоти. Вони працюють у волонтерських центрах, збирають речі для вимушених переселенців, продукти і кошти для Збройних Сил України. Крім цих акцій, не забувають і про соціальні проєкти. Наприклад, їхнє власне і оригінальне напрацювання – safe room, це така кімната психологічного розвантаження для дорослих і дітей. Правда, в умовах нинішніх реалій, згідно з певними вимогами, організатори забезпечують її функції в онлайн режимі. Вважаю, що це дуже зрілий проєкт як для молодіжного парламенту.

Були й інші ідеї соціального напрямку. Наприклад, юні депутати влітку розробили проєкт гамакового парку. Самі ж знайшли спонсорів, які допомогли з його реалізацією, співпрацювали для цього з відділом молоді і спорту та депутатами міської ради. І все у них вийшло. (От тільки жаль, менталітет деяких жителів міста не дозволив довго проіснувати цій цікавій рекреаційній локації)… Є серед когорти активної молоді свої яскраві особистості: виходець нашого молодіжного парламенту Тимофій Клаупік. Тісно співпрацюючи з волонтерськими центрами, він став координатором Олександрійської волонтерської служби і цього року на День молоді вийшов в учасники онлайн зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Отримати доступ до цього заходу було непросто через значну конкуренцію таких же активних і талановитих. Взагалі про молодіжний парламент можна розповідати дуже довго – настільки багато у його депутатів наснаги та енергії. Зараз у них в розробці більше 10-ти проектів, два з яких ми планували реалізувати на День міста, але із зрозумілих причин це не відбулося. Так само тісно наші парламентарі співпрацюють зі Львівським молодіжним парламентом, до якого збиралися направити свою делегацію, проте це теж відкладено на майбутнє після перемоги України у війні.

Співпраця з громадськими організаціями міста

На сьогодні у нас в реєстрі більше двохсот громадських організацій, хоча насправді не всі вони активно дієві, але принаймні 9 найактивніших були визначені у програмі фінансової підтримки для реалізації ряду проєктів культурних, спортивних та інших напрямків. З початком війни деякі з них відкладені, тому і статті витрат на реалізацію їхніх проєктів скоротилися. Але ми тісно співпрацюємо, наприклад, з громадською організацією «Серце матері» у волонтерській діяльності на підтримку вагітних жінок та матерів новонароджених з числа вимушених переселенців (забезпечення дитячим харчуванням та памперсами і це є чи не найгострішою потребою).  І надалі разом з ними плануємо розширення існуючих у місті дитячих майданчиків додатковими ігровими і розважальними спорудами – саме з розрахунком на дітей з особливими потребами.

Ну і звісно, підтримка захисників України. Тут також слід наголосити, що багато різних громадських організацій зараз активно займаються волонтерською діяльністю. Вони взяли на себе величезний пласт роботи: продовольча підтримка наших воїнів, їх оснащення, ремонт військового  обладнання, доставка медикаментів, додаткових приладів і гаджетів для покращення бойових можливостей ЗСУ. Цей перелік можна сміливо продовжувати й далі. А ще залишається тилове забезпечення і допомога вимушеним переселенцям. Важко переоцінити роль таких громадських організацій. І ми, як влада, будемо постійно дякувати їм за допомогу і підтримку.

Першооснова місцевого самоврядування – органи самоорганізації населення

Одним з головних напрямків роботи місцевої влади є співпраця з головами квартальних комітетів. На сьогодні у нас функціонує 50 кварталкомів. Їхні голови – це люди, котрі працюють, як мовиться, за покликанням. Тому що, наприклад, квартал може містити від декількох десятків до трьох сотень домогосподарств і до кожного з них треба донести ту чи іншу інформацію, опрацювати її. Все це майже безкоштовно, оскільки законом не передбачена оплата праці голів кварталкомів, а можлива лише виплата їм з міського бюджету разової грошової винагороди один раз на пів року. А варто сказати, що з початком війни голови проробили і продовжують виконувати такі величезні обсяги додаткової роботи, якої не було у мирний час. І це просто не може не викликати до них повагу: вони і внутрішньо переміщених людей розселяють, і допомагають збирати продукти харчування для волонтерських центрів, і виготовляють маскувальні сітки, самі дістаючи для цього матеріал – настільки це активні і організовані люди!  Я вже не кажу про такі повсякденні потреби і обов`язки, звичні у мирний час, як організувати прибирання території, вивезення побутового сміття або покіс трави чи бур`яну. Хоча насправді дуже складно говорити про якісь обов`язки для людей, які не отримують за свою роботу зарплату… І ніхто з голів не жаліється на життя, а навпаки: вони прагнуть працювати! Переважно це люди старшого віку, але є і молоді обранці своїх кварталів. Та без будь-яких нарікань на вік всі вони однаково активні: не чекають, поки хтось за них щось вирішуватиме, а самі зібрались, порадились, організувались, виконали. Без перебільшення, цими людьми з їхньою невичерпною енергією я просто захоплююсь. Ну і варто згадати у цьому ж плані схожі структури самоорганізації населення, як об`єднання співвласників багатоквартирних будинків. Міська влада теж тісно з ними співпрацює.

Взаємовідносини з Асоціацією міст України

– Олександрійська територіальна громада була і є членом Асоціації. Діяльність цієї організації направлена на захист інтересів її учасників. І слід сказати, з початком війни ця діяльність не лише не припинилася, а навпаки – ще більше активізувалася. За попередні місяці було проведено вже декілька лекторіїв з міськими головами, секретарями міськрад, наприклад, як себе поводити керівним особам місцевого самоврядування в тій чи іншій ситуації, що є дуже важливим для нас. Розглядалися актуальні зараз питання стосовно енергетики країни; за рекомендаціями запрошених на засідання Асоціації спеціалістів міська рада підготувала вже не одне звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів України тощо. Засідання проводяться регулярно. Нещодавно розглядався проєкт про внесення змін до закону «Про правовий режим воєнного стану» і з врахуванням пропозицій від керівництва міст  на засіданні Асоціації проєкт вносився на розгляд парламенту України. Також багато питань розглядалося стосовно місцевих бюджетів. Завжди актуальними (а цього року – як ніколи раніше) є проблеми початку опалювального сезону. На черговому засіданні Асоціації також вносили свої пропозиції, отримували відповіді на запитання. І вони стосувалися не лише опалення як такого, а взагалі життєдіяльності міст в зимовий період, облаштування пунктів обігріву на території міст – для обговорення на засідання завжди запрошуються керівники органів ДСНС України.

Відтерміновані напрямки роботи через умови воєнного стану

Відтерміновані, наприклад, традиційних міських конкурсів: ясна річ, в нинішніх умовах до Дня міста ми не проводили ні конкурс «Олександрієць року», ні огляд-конкурс на кращий благоустрій, багато інших цікавих проєктів відтерміновані, але після нашої перемоги ми зробимо це обов`язково. Хоча кращих завжди було визначити дуже непросто… А поки що і жителі громади, і внутрішньо переміщені люди прикладають усі зусилля на підтримку держави, хто як може.

Першочергові рішення міської ради в нинішніх умовах

Тут говорити можна багато: на кожне засідання сесії чи виконавчого комітету вносяться щоразу десятки проєктів рішень.  Але варто наголосити, що у питаннях, які не можна не вирішувати навіть у період воєнного стану, депутати завжди демонструють одностайність і свідомість, незалежно від політичної приналежності. Справді: у країні йде війна, але ж місту треба прибирати сміття чи сніг з вулиць у будь-який час. Так само й інші питання життєдіяльності міста потребують постійної уваги. Тому комунальні питання розглядаються на сесіях завжди конструктивно. Так само – громадський транспорт, бюджет, освіта, охорона здоров’я. Тому весь депутатський корпус працює плідно на благо громади і на підтримку держави та Збройних Сил України, що, власне, і не може бути інакше. І більше того: багато хто з депутатів проявляли і проявляють неабияку активність, власну ініціативу, беручи просто величезну участь у волонтерстві як особисто, так й у співпраці з іншими волонтерами. Є ряд наших народних обранців, які просто «не виходять» зі своїх дільниць, квартальних комітетів, з усіх сил допомагаючи їм у цей непростий час. І за ці конструктив, злагодженість, громадянську свідомість, професіоналізм та щедрість душі  їм безмежна  вдячність. Перемога буде обов`язково за нами і все буде Україна!

Секретар міської ради Вікторія Косяк