QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Україна ввела іспит на рівень знання української мови

Із 19 липня в Україні розпочалося проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців та охочих здобути громадянство. Основне його призначення – виявити рівень володіння українською мовою особами, які претендують на обрання чи призначення на посади й зобов’язані застосовувати українську мову під час виконання службових обов’язків. Перевірка проходить відповідно до норм закону про державну мову, що вступили в дію з 16 липня.
Іспити на знання української мови, як державної, проводитиме Національна комісія зі стандартів державної мови (НКСДМ). На перший іспит, який відбувся вчора, вже зареєструвалися 348 осіб.
Як зазначили у НКСДМ, для країни проведення таких іспитів стало «історичною подією», адже відтепер комунікувати від імені держави можна лише при наявності відповідного сертифікату.
Для громадян України послуга безкоштовна. Не громадяни України відповідно до порядку проведення іспиту зобов’язані заплатити до 500 гривень. На екзамен можна зареєструватися онлайн, але складати його треба тільки в уповноваженій установі.
Для осіб, які претендують на посаду державного службовця, тестування проходитиме за чотирма блоками:
культура мови (24 тестові задання);
читання (20 тестових завдань);
письмо (одне завдання відкритого типу);
говоріння (два завдання відкритого типу).
Для претендентів на отримання громадянства України також потрібно пройти чотири блоки завдань:
слухання (12 тестових завдань);
читання (31 тестове завдання);
письмо (два завдання відкритого типу);
говоріння (три завдання відкритого типу).
У Національній комісії зазначають, що у межах тестових завдань кожна правильна відповідь дорівнює 1 балу. Тож претендент, правильно виконавши всі завдання, може отримати максимум 158 балів. Для отримання державного сертифіката про достатній рівень володіння державною мовою, необхідно набрати 80 і більше балів (мінімум 50% + 1 бал). На високий рівень – 127 і більше балів (мінімум 80% + 1 бал).
Також за правилами до пунктів проведення іспитів треба приходити завчасно. Зареєстровані претенденти, які не з’явилися на іспит, вважатимуться такими, які використали свою спробу скласти іспит. Повторно учасники в такому випадку зможуть зареєструватися на повторне тестування лише через 4 місяці.
Нагадаємо, Верховна рада 25 квітня 2019 року ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Президент підписав його 15 травня 2019 року.
З 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати сертифікат можна буде за результатами саме цього іспиту.