QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В Олександрії провели акцію єднання проти гендерно зумовленого насильства

30 листопада на центральній площі міста відбулася акція під гаслом «Чуйність перемагає насильство», що покликана єднати людей та долати будь-які форми гендерно зумовленого насильства. Подія стала можлива завдяки підтримці Фонду ООН у галузі народонаселення UNFPA і проходить по всій Україні.

У ході акції була встановлена мозаїка із зображеннями різних форм насильства. Інсталяцію виконано із магнітів, тож беручи кожен із них собі, охочі доєдналися до того, щоб негативне зображення зникло. Натомість з’являлося гасло: «Чуйність перемагає насильство».

Окрім мозаїки, презентували інтерактивну онлайн-гру. Її мета – розповісти про гендерно зумовлене насильство та представити факти про ставлення мешканців 30 громад-учасників проєкту UNFPA «Міста і громади, вільні від домашнього насильства» до гендерно зумовленого насильства. Фонд ООН у галузі народонаселення проводив це дослідження з грудня 2021 року до лютого 2022 опитавши тисячі українців. Спробувати свої сили у грі можна буде впродовж усього періоду акції. Переможці отримають фірмові подарунки.

Для довідки: Від 25 листопада до 10 грудня у всьому світі відзначають «16 днів проти гендерно зумовленого насильства».

Від початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна стикнулася із безпрецедентним рівнем насильства, болю і травматизації. Українські жінки і чоловіки, хлопчики та дівчатка потерпають від злочинів російських військових та найманців, зокрема, від гендерно зумовленого і сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Та разом із воєнними злочинами військ країни-агресора, на жаль, продовжує існувати гендерно зумовлене насильство всередині українського суспільства, яке не менш глибоко ранить постраждалих.

Від початку 2022 року до Національної поліції надійшло 120 тисяч повідомлень щодо випадків домашнього насильства. 98% звернень на гарячу лінію (1547) для постраждалих стосується саме його. Тому важливо підіймати тему гендерно зумовленого насильства і закликати йому протидіяти, чуйними до чужих історій і емоцій. Бути не байдужими, коли стаємо свідками насильства: втрутитися, допомогти, не мовчати.

Акція «Чуйність перемагає насильство» відбувалася й на національному рівні. Її підтримали державні структури та міністерства, а також міжнародні партнери з дипломатичних місії Великої Британії, Канади та США.