QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В Олександрії провели соціальну акцію про патронат і його переваги

Одна із дієвих форм родинного виховання – патронатна сім’я. Вона здійснює догляд, виховання та реабілітацію дітей, поки біологічні батьки працюють над подоланням складних життєвих обставин: безробіття, матеріально-побутових проблем, згубних звичок тощо. Патронатним вихователям гарантовані заробітна плата, кошти на виховання дитини та комплексна професійна підтримка. Термін перебування дітей у патронатній родині становить від трьох місяців. Головний критерій відбору серед дорослих – позитивний досвід виховання власних дітей.

Саме про це говорили під час зустрічі, яка відбулася 31 липня у просторі для жінок «Вільна». Участь взяли представниці соціальних служб, волонтерських організацій, які працюють з вимушеними переселенцями, бібліотекарки, працівниці жіночого простору – усі, хто постійно спілкується з великою кількістю людей і може розповісти про патронат як спосіб працевлаштування.

– Патронатне виховання дає можливість залишити дітей в сім’ї. Коли дитину вилучають із біологічної родини, для неї це стрес і стрес потрапити в інтернатний заклад. Тому сімейне оточення, яке дає патронатна родина, дозволяє огорнути дитину любов’ю, увагою та показати їй інші норми виховання та напрямки розвитку, поки батьки на шляху виправлення, – сказала заступниця міського голови Ірина Чемерис.

Керівниця служби у справах дітей Тетяна Панагбєєва розповіла, що сьогодні в Олександрійській громаді працює одна патронатна родина, яка із 2022 року загалом прийняла на виховання 5 дітей. Після патронату 1 дитина усиновлена, 2 – в сімейних формах виховання та 2 наразі перебувають ще в цій родині.

Захід проходив за сприяння та спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Міністерством соціальної політики України, Координаційним центром із розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Національною сервісною службою України, службою у справах дітей, центром соціальних служб та неурядових організацій за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Коротко про патронат.
Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у патронатну сім’ю.

Патронатними вихователями можуть стати повнолітні громадяни України, які мають досвід виховання дітей, пройшли курси професійної підготовки за спеціальною програмою та уклали договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

Кандидати у патронатні вихователі повинні мати житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню патронату над дитиною. Добровільний помічник патронатного вихователя (чоловік або дружина) можуть працювати.

За надання послуг патронатний вихователь щомісяця отримує 2,5 мінімальні заробітні плати, добровільний помічник – одну. Також виплачується окремо щомісячна соціальна допомога на утримання і виховання дитини.

Також патронатний вихователь і його помічник мають відстрочку від військової служби.

Якщо ви бажаєте підтримати дитину, яка потрапила в складні життєві обставини, та стати патронатним вихователем, звертайтеся до Служби у справах дітей або Олександрійського міського центру соціальних служб за адресою: пр. Соборний, 59. Телефони: (05235) 7-07-15; (05235) 7-23-88