QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

В Олександрії відзначили День Конституції України

Олександрійці поклали квіти до погруддя Шевченка з нагоди Дня Конституції України сьогодні, 28 червня.

На урочистості прийшли керівники Олександрійської громади, районної військової адміністрації, правоохоронних органів, військові, депутати, працівники бюджетної сфери та інші.

У 2024 році виповнюється 28 років від дня ухвалення Основного Закону України, який третій рік поспіль змушені відзначати в умовах війни.

Верховна Рада ухвалила Конституцію в ніч із 27 на 28 червня, за це проголосували 315 депутатів – дві третини від складу. У новому документі затверджували нову державну символіку, статус української мови як єдиної державної, а Крим визнавали автономною республікою у складі України.

Від початку ухвалення Основний закон України змінювався кілька разів. При цьому в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена.