QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Варіанти державної підтримки для вимушених переселенців

У випадку відмови у призначенні/продовженні виплати допомоги на проживання вимушеним переселенцям можливі інші варіанти державної підтримки, а саме:

  1. Якщо людина є працездатною, не зареєстрована як ФОП чи в центрі зайнятості, то їй варто стати на облік у Центрі зайнятості, як такій, що шукає роботу, або щоб отримати статус безробітного. Унаслідок отримання статусу безробітного, переселенець:
    • матиме право на отримання допомоги по безробіттю в розмірі від 1500 до 7100 гривень тривалістю до 90 календарних днів (для людей передпенсійного віку – до 360 календарних днів) під час дії воєнного стану;
    • отримає допомогу від кар’єрного радника в пошуку роботи та працевлаштуванні;
    • матиме право на отримання консультаційних, інформаційних та профорієнтаційних послуг з метою перенавчання.
  2. Якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї ВПО менший за рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї, то сім’я ВПО має право отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
  3. ВПО має право на отримання субсидії на оплату житлово- комунальних послуг:
    • для підтвердження фактичного проживання в будинку чи квартирі достатньо надати довідку ВПО. При цьому не вимагається, щоб людина була зареєстрована (задекларована) у відповідному житловому приміщенні чи укладення нею та надання договору найму (оренди) щодо такого житла. Розмір субсидії залежить від вартості житлово-комунальних послуг та рівня доходів сім’ї;
    • жителі тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану було продовжено виплати на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 215 та які перемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат і пільг повинні подати відповідну заяву до органів ПФУ;
    • жителі тимчасово окупованих територій чи зони активних бойових дій, яким на період дії воєнного стану продовжено виплату державної соціальної допомоги на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період воєнного стану», та які перемістилися й зареєструвалися як ВПО, для проведення перерахунку таких виплат повинні подати відповідну заяву до органів соціального захисту населення.
  4. У разі перебування у складних життєвих обставинах ВПО має право на отримання соціальних послуг, зокрема догляд вдома, денний догляд, підтримане проживання, соціальну адаптацію, консультування, натуральну допомогу тощо. Про соціальні допомоги і виплати можна, зокрема, дізнатися на сайті Дії або соціальної громади.