QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Про Всесвітній день охорони праці

28 квітня впроваджений Всесвітній день охорони праці, як День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

Найвищі цінності – це життя і здоров’я людини та їх захист потребує чималих зусиль, адже інколи людська діяльність пов’язана з небезпечними ситуаціями під час трудової діяльності. До виробничих небезпек, окупант додав нові – бойові дії та наслідки від них – розповідають в Держпраці.

Цього року визначена Міжнародною організацією праці тема буде зосереджена на дослідженні впливу зміни клімату на безпеку та здоров’я працівників на роботі

В умовах повномасштабної війни питання безпеки праці набувають особливої уваги, а ризики від зміни клімату суттєво збільшуються. Функціонування підприємств ускладнюється навіть на умовно безпечних територіях, що позначається і на безпеці працівників.

Отже, в умовах війни цей день набуває особливого значення.

Статистика травматизму  свідчить про стан охорони праці на підприємствах, причинах, видах травмувань, що надає можливість спланувати та вжити відповідних заходів щодо недопущення їх у подальшому.

У 2023 році по області травмовано 59 працівників проти 75 за аналогічний період 2022 року, також спостерігається зменшення травмування працівників зі смертельними наслідками: 2 проти 13 у аналогічному періоді 2022 року.

Слід зазначити, що у  перший рік війни (2022) через агресію рф в області під час виконання мирної праці травмовано було 18 працівників, з яких 6 – смертельно.

У 1 кварталі 2024 року порівняно з відповідним періодом минулого року збільшився рівень загального та смертельного травматизму – травмовано 29 працівників (15 у 2022 році) , з яких 10, у т.ч. 1 смертельно внаслідок бойових дій.  

Отже, до усіх виробничих небезпек та професійних ризиків окупант додав нові – бойові дії, що першочергово треба враховувати під час організації виробничого процесу, а саме: не нехтувати сигналом «Повітряна тривога!» та виконувати рекомендації та порядок дій на підприємстві у разі оголошення тривоги.  

Найбільш травмонебезпечні галузі на сьогодні є: енергетика; агропромисловий комплекс, соціально-культурна сфера; підприємства транспорту.

 Які ж причини настання нещасних випадків?

Організаційні –  40% та психофізіологічні – 46%, а саме: невиконання вимог інструкцій з охорони праці; особиста необережність потерпілого; порушення вимог безпеки під час експлуатації транспорту загального користування; травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб; незадовільні фізичні дані або стан здоров’я.

За видами подій, найбільш травмонебезпечні є падіння потерпілого, причому левова частина працівників травмується під час пересування територією підприємства, робочих зон; 40% від загального травматизму в 2023 році, у т.ч. під час падіння працівника з висоти; наступні види це – ДТП; дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються; падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо.

Одним із чинників, що впливає  на рівень травматизму у воєнний час це брак кадрів спеціального професійного спрямування на підприємствах області. Наприклад, через мобілізацію, на сьогодні є критичною ситуація в агропромисловому комплексі, роботи підвищеної небезпеки виконують працівники, які не мають достатнього фахового рівня та кваліфікації. У 2022 році  у сільському господарстві було смертельно травмовано голову фермерського господарства, який особисто, без досвіду керування обробляв сільськогосподарські угіддя та під час усунення несправностей бульдозера ЧТЗ Т-130 був смертельно травмований запчастиною гідравлічної системи.

Найбільш травмонебезпечні галузі на сьогодні є: енергетика, агропромисловий комплекс, соціально-культурна сфера, підприємства транспорту.

Серед смертельних випадків – 1 працівник галузі енергетики внаслідок прильоту; 1 працівник газового господарства через ДТП; 1 працівник в гірничорудній і нерудній промисловості через обвал породи.  

Превентивна робота Держпраці та її територіальних органів по напрямкам охорони та гігієни праці формується саме на підставі аналізу нещасних випадків.

У 1 кварталі 2024 року державними інспекторами  управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області проведено 2904  заходи, якими охоплено 948 суб’єктів за участю 6098 працівників: проведено 34 семінари, 4 наради, 2859 технічних консультацій на робочих місцях.

Одним із нових заходів співпраці з працівниками є проведення   тематичних тренінгів з імітацією реальних дій на робочих місцях безпечного проведення робіт та  моделювання події нещасних випадків, які сталися на робочих місцях.

Організовано проведення  2 тематичних тренінги з імітацією реальних дій на робочих місцях:

  • на базі Кіровоградського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. М.Л. Кропивницького на тему: «Безпечна експлуатація драбин та стрем’янок»,
  • на базі сільськогосподарського підприємства  на тему: «Вимоги безпеки під час виконання шиномонтажних робіт», за наслідками яких підготовлено  навчальні відеоматеріали та розміщені на сайті та Ютуб-каналі Управління.

Проведено 4 моделювання події НВ, які сталися на робочих місцях:

  • у виробничому підрозділі служби локомотивного господарства  регіональної філії «Одеська залізниця», де слюсар з ремонту рухомого складу отримав травми через руйнування підставки під гідравлічний домкрат внаслідок чого відбувся зсув самого домкрата з під рами кузова електровозу.
  • на підприємстві харчової промисловості, де формувальник тіста під час очистки тістоділителя,  через вмикання машини іншим працівником отримав травму правої руки (відсічення пальців).
  • на комунальному підприємстві Кропивницької міської ради, де стався нещасний випадок з начальником дільниці рухомого складу під час виконання вантажо-розвантажувальних робіт за допомогою підйомно-транспортної техніки через травмування лапою штабелера.
  • на сільськогосподарському підприємстві де стався нещасний випадок з підсобним робітником під час виконання робіт при завантаженні та розвантаженні біг – бегів на причеп вантажного автомобіля КАМАЗ з якого він упав при зіткненні з вантажем та отримав тяжкі травми.

На підставі аналізу порушень, виявлених під час проведених 4 позапланових перевірок, з підстав настання смерті потерпілого, акцентуємо керівникам суб’єктів господарювання на питання забезпечення обов’язкового  проходження медичних оглядів працівниками відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій. До цього ж питання інформуємо, що відповідно до моніторингу нещасних випадків у 2023 році фахівцями Управління проведено 14 спеціальних розслідувань на підприємствах, працівники яких померли на робочих місцях за станом здоров’я – природня смерть. З початку 2024 року таких випадків вже – 7.

Тому в Держпраці наголошують, що працівники без проходження медогляду не повинні допускатись до роботи роботодавцем! Це встановлено статтею 17 ЗУ Про охорону праці.

Отже, сьогодні є нагальна потреба ще раз звернути увагу керівників суб’єктів господарювання на належну організацію комфортних та безпечних умови праці на робочих місцях в умовах воєнного стану, запроваджувати заходи психосоціальної підтримки в колективах, а працівників – не бути байдужими та не нехтувати безпекою на робочих місцях не тільки по відношенню до себе особисто, а й до колег та перебуваючих в робочих зонах.

За матеріалами управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці