QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Зміни виклику швидкої допомоги

Відповідно до проєкту Постанови Кабінету Міністрів «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події», прийнятої на засіданні Уряду 16 грудня, відбулися зміни виклику бригад швидкої допомоги.
Відтепер усі звернення до екстреної (швидкої) допомоги будуть ділитися на декілька видів. Після того, як виклик надійде на гарячу лінію, у залежності від стану пацієнта визначатиметься час, за який має приїхати швидка. У зв’язку з таким розмежуванням звертання розподілятимуться на 4 категорії:
критичні;
екстрені;
неекстрені;
непрофільні.
При критичних та екстрених зверненнях диспетчер одразу має відправити бригаду швидкої допомоги за вказаною адресою. Якщо виклик буде розцінено як критичний, то бригади екстреної медичної допомоги повинні прибути на місце не більше, ніж за 10 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера. А під час викликів, які належать до категорії екстрених допускається до 20 хвилин часу для прибуття на місце події.
Однак при цьому в Постанові зазначено, що в ситуаціях, які можуть виникнути внаслідок обставин не залежних від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не більше, ніж у 25% випадків при критичних зверненнях і не більше ніж у 15% при екстрених відповідно.
В Олександрії, як і в інших містах області, дзвінок, що поступає на номер 103, автоматично направляється до Єдиної централізованої регіональної оперативної диспетчерської в Кропивницькому. І вже звідти, якщо виклик кваліфіковано як критичний або екстрений, місцева станція швидкої допомоги отримує інформацію про постраждалого і виїжджає за вказаною адресою.
Якщо ж виклик буде розцінено як неекстрений або непрофільний, диспетчер рекомендуватиме звернутися пацієнту до лікаря, з яким укладена декларація, та який надає первинну медичну допомогу. У разі потреби, працівник оперативно-диспетчерської служби може надати дистанційну медичну консультацію щодо причини звернення.
Дана Постанова набере чинності із 1 січня 2021 року. Натомість Постанова Кабміну від 21 листопада 2012 року, де розподіл був лише на екстрені та неекстрені випадки, втратить свою законність.