QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Аудитом та ревізією бюджету Олександрійської міської ТГ (бюджету міста Олександрії) виявлено порушень і недоліків на понад 2,2 млрд грн

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області завершили державний фінансовий аудит бюджету Олександрійської міської  територіальної громади Кіровоградської області (бюджету міста Олександрії) за період з 01.01.2017 по 30.06.2021 та ревізію міського бюджету Олександрійської міської територіальної громади Кіровоградської області (бюджету м. Олександрії) за період з 01.01.2017 по 30.06.2021.
Під час проведення аудиту фахівці нарахували упущених вигод, недоотриманих доходів і непродуктивних витрат бюджету Олександрійської міської ТГ (бюджету м. Олександрії) на суму понад 2,2 млрд грн через прийняття неефективних управлінських рішень під час управління місцевим бюджетом.
Найбільше проблемних питань виявлено у сфері використання земельних ресурсів. Через недотримання визначених законодавством меж ставок орендної плати за землю Олександрійська міська ТГ втрачає можливість отримання додаткових надходжень від оренди земельних ділянок. Всього вже втрачено можливість отримати понад 185 млн грн додаткових надходжень до міського бюджету, а в наступних періодах можливі втрати понад 1,6 млрд грн, в т. ч. через невстановлення єдиного підходу до визначення ставок орендної плати за використання земельних ділянок, застосування ставок орендної плати, нижчих за мінімальну, непроведення нормативно-грошової оцінки земель у населених пунктах та неналежний контроль міської ради за оформленням та реєстрацією договорів про оренду земельних ділянок.
Здача нерухомого майна в оренду за нижчими ставками, ніж передбачено законодавством, призвела до втрати можливості отримати 183,7 тис. грн додаткових надходжень. Аудиторами розраховано, що у разі прийняття відповідних рішень та внесення змін до чинних договорів оренди економічний ефект сягне 18,2 млн грн.
При цьому ревізією бюджету м. Олександрії встановлено, що внаслідок укладання договорів оренди комунального майна за нижчою орендною ставкою, ніж передбачено Методикою  розрахунку і встановлення орендних ставок за використання майна комунальної власності територіальної громади міста Олександрії, міським бюджетом недоотримано 3,1 млн грн.
Крім того, аудитори дослідили соціально важливі питання. Виявлено, що пацієнтам у лікарнях недодали продуктів харчування згідно з натуральними нормами на 7,8 млн грн. Також хворих не забезпечено медикаментами відповідно до розрахункової потреби на 64,1 млн грн. Недодали продуктів і учням шкіл та дошкільних навчальних закладів – встановлено, що в раціоні дітей недотримано норм повноцінного харчування на 23,3 млн грн.
Аудитом досліджено ефективність управління видатками бюджету громади у сфері освіти: вжиття комплексу заходів з оптимізації мережі освітніх закладів дало б змогу зменшити навантаження на видаткову частину бюджету територіальної громади та уникнути витрат на 15,4 млн грн.
Недостатньо проведена роз’яснювальна робота щодо потреби укладання декларацій з громадянами про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, призвела до недоотримання одним із медичних закладів м. Олександрії розрахунково 8,7 млн грн із державного бюджету.
Виготовлення у минулих періодах проєктно-кошторисної документації на об’єкти будівництва, фінансування яких не здійснювалося, свідчить про неефективне використання бюджетних коштів на 1,6 млн грн та може призвести до втрати активів на понад 1,8 млн грн.
Підсумовуючи результати аудиторського дослідження, аудитори надали низку пропозицій для ефективного та раціонального використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів, покращання соціально-економічного стану громади, усунення виявлених порушень і недопущення їх у майбутньому.
Звіт про результати аудиту розміщено на офіційному вебсайті Держаудитслужби.