QR Code
https://olexrada.gov.ua
phone_iphone

Штучні квіти на кладовищах – шкода довкіллю

Штучні квіти на кладовищах – шкода довкіллю

Чимало людей  йдуть на місця поховання із штучними вінками і квітами, популярність яких пояснюється їх яскравістю, довшим терміном зберігання та нижчою вартістю, в порівнянні з живими. Проте такі вироби з пластику і синтетичних матеріалів несуть велику шкоду навколишньому середовищу. У разі захоронення таких відходів, термін їх перегнивання становить понад сто років. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання, пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води, що є безпечним для здоров’я людини.

При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, віночки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, що є надзвичайно канцерогенними. Вони впливають на стан здоров’я та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань тощо.

Держпродспоживслужба та КП «Ритуал», яке обслуговує кладовища, звертаються до жителів Олександрійської громади з проханням не приносити на кладовища штучні квіти і вінки. Зберігаючи пам’ять про померлих, пам’ятаймо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини (тюльпани, гвоздики, барвінок, безсмертник, нарциси, іриси, сухоцвіти тощо).

Нагадуємо, що рішенням виконавчого комітету в Олександрійській громаді заборонено використання, розміщення, покладання та реалізацію на територіях кладовищ продукції з синтетичних полімерів.